BAZYLIA

Bazylia_Sumflower

Ostatnimi czasy bazylia jest bardzo popularną roślinką domowa, głównie dzięki możliwości wykorzystywania jej do potraw. Nas urzekła urokiem delikatnych, jasno – zielonych liści i aromatycznym zapachem. Bazylie można hodować z nasion, sadząc do doniczek  (najlepiej w marcu/kwietniu) lub z sadzonek, bo nie umiem inaczej nazwać tych miniaturowych doniczek sprzedawanych w hipermarketach za 3,69 :) Przy pielęgnacji trzeba pamiętać, że bazylia lubi dużo wody (co oznacza podlewanie dwa razy w tygodniu) oraz nasłonecznione miejsce. Idealnie będzie pasował balkon bądź nasłoneczniony parapet, natomiast ostre słońce które przeważa na południowym oknie jest niewskazane. Liście należy zbierać jak roślina jest wystarczająco duża, i widać że poradzi sobie ze stratą. Od razu dodam, że te maluchy kupione w sklepie, po oberwaniu wszystkich liści mają niewielkie szanse na przeżycie. Polecam najpierw pozwolić bazylii urosnąć, a później zabrać się na kosztowanie :)  Często zdarza się, że rośliny kupione w sklepach niekoniecznie do tego przeznaczonych, są zaparzone, co nie oznacza, że są martwe. Wystarczy usunąć wszystkie spleśniałe, zgniłe i ‘podejrzane’ liście, podlać i przewietrzyć (najlepiej postawić przy otwartym oknie).

Życzymy dorodnej bazylii i smacznych potraw!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s