Storczyk VANDA

Vanda_SumFlower

Vanda to szlachetna odmiana lubianej i wdzięcznej rośliny – orchidei. Jest to dość drogi gatunek storczyka, dlatego przed zakupem warto zastanowić się czy mamy czas na jego uprawę. Roślina ta wymaga stałego zainteresowania. Mimo, że pielęgnacja jest zbliżona to innych roślin z tego rodzaju (więcej informacji w poprzednich postach) należy pamiętać o kilku odmiennych szczegółach. Duże znaczenie ma sposób hodowli, inaczej bowiem powinniśmy się opiekować Vandą umieszczoną w podłożu bądź szklanym naczyniu a inaczej wiszącą ze swobodnie puszczonymi korzeniami. Pielęgnacja doniczkowej Vandy jest praktycznie identyczna jak zwykłego phalenopsisa, szybko wysychające podłoże, podlewanie raz/dwa razy w tygodniu, częste zraszanie oraz nasłonecznione miejsce w zupełności wystarczą. Jeśli natomiast mówimy o Vandach uprawianych bez ziemi, to możemy umieścić je w szklanym wazonie tworząc małą szklarnie, zapewniając stałą wilgotność – codziennie zraszając korzenie oraz podlewając co trzy/cztery dni – najlepiej deszczówką. Dobrym sposobem jest również umieszczenie kwiatka na wysokości, aby jego korzenie swobodnie zwisały. W takim przypadku podlewamy codziennie, do kilku razy dziennie w gorących okresach. Najlepszym sposobem na napojenie Vandy jest zanurzenie jej w pojemniku z wodą na kilkanaście minut i dokładne odsączenie (nie mam tu na myśli wyrzynania, tylko samoistne wyschnięcie ;b ). Vandy można spotkać w przeróżnych ubarwieniach, ich kolorystyka jest niewiarygodnie bogata. Teraz poluję na niebieski okaz Blue Magic, życzcie mi powodzenia ;)

Kilka zdjęć mojej obecnej Vandy Robert’s Delight Red

Vanda_01_SumFlowerVanda_02_SumFlower

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s